3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Güncelleme Tarihi: 29/11/2018

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI KAPSAMINDA STANT AÇILDI

‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ kapsamında   3 Kasım 2018 Cumartesi günü Uzungöl'de ve 6 Kasım 2018 Salı günü Çaykara Merkez’de stant açılarak  etkinlik yapıldı.

Bu etkinlikte 18 kişiye ‘’ Organ Bağışı kartı ‘’ dağıtıldı.

Yapılan etkinliğe vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi.  Etkinlik kapsamında vatandaşlara organ bağışı hakkında bilgi verilerek broşür dağıtıldı. Bağış yapmak isteyen kişilerin kayıtları yapılarak organ bağışı kartı verildi.

Organ bağışı konusunda açıklama yapan Başhekim Vekilimiz Op. Dr. Şaban UYSAL organ bağışı hakkında şunları söyledi.

Organ Bağışı, kişinin hayatta iken özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdiğinde ( Beyin ölümü ) doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

18 yaşından büyük ruh sağlığı yerinde olan herkes organ bağışlayabilir.

Dr. Uysal sözlerine şöyle devam etti;

Organ Bağışı Başvurusu;

-İl Sağlık Müdürlüğü

-İlçe Sağlık Müdürlüğü

-Devlet / Üniversite /Özel Hastanelere

-İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerine

-Sivil Toplum Kuruluşları ( Organ Nakli  Vakıf ve Dernekler )   yapılabilir.

Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak bizimde  ‘Organ Bağışı Birimi’ miz  mevcut olup başvurular  buraya yapılabilmektedir.

Organ Bağışı Başvurusu  yapan kişilere bir form doldurulup ‘’ Organ Bağışı kartı ‘’ verilmektedir.

Bağış yapan kişilerin ayrıca ailelerine de bilgi vermeleri  gerekmektedir. Bağışçıların  ileriki hayatlarında bir beyin ölümü gerçekleştiğinde ailelerin imzalı onayının da alınması  halinde  ancak organ bağışı  ve nakil gerçekleşebilmektedir.

Ülkemizde yılda 2000 civarında hasta; ne yazık ki organ beklerken hayatını kaybetmektedir.

Bu etkinliklerdeki  amacımız; bu konuda Personelimizi duyarlı hale getirmek, vatandaşları bilinçlendirmektir.

Bu hem sosyal sorumluluğumuzun gereği hem de görevimiz gereğidir.

İnşallah bu konuda bir farkındalık ve bilinçlenme oluşturabiliriz.

Unutmayalım ki;

‘’ Bağışlanan her organ  Filizlenen bir hayattır ‘’  Bir gün bizimde bir doku veya organa ihtiyacımız olabilir.

Bu konuda;

-Bütün Eğitim Kurumlarına

-Sağlık Çalışanlarına

-Sivil Toplum kuruluşlarına

ve Basınımıza önemli görevler düşmektedir.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası  kutlu olsun…

Basında haber için tıklayınız : Çaykara Gündem