1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI ETKİNLİĞİ

Güncelleme Tarihi: 02/06/2019

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarına dikkat çekmek ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerini erkenden önleyebilmek için her yıl Haziran ayının ilk haftasında çeşitli farkındalık çalışmaları düzenleniyor.

İyot eksikliği önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir. İyot yetersizliğinin en olumsuz etkileri doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar üzerinde görülmekte.

İyot yetersizliği birçok hastalığın habercisi

İyot yetersizliği, guatr hastalığının yanı sıra bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması ve öğrenme yeteneğine bağlı olarak okul başarısında azalmalara neden olabilir.

İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak,  1994 yılından beri “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” yürütülüyor. Program kapsamında 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyot ile zenginleştirilmesi sağlandı.

Yetişkin bir imsenin vücudunda ortalama 20-30 mg kadar iyot bulunmaktadır.bunu %75 ‘i tiroid

Bezinde , kalanı kan , süt salgılayan meme bezi , mide mukozası  ve diğer dokulardadır.

İyot  , tiroid bezinden  salgılanan ‘’ Triodotirionin ‘’ ( T3 ) ve ‘’Trioksin’’  ( T4 )  hormonlarının bileşiminde bulunur.Bu hormonlar bazal metabolizma hızının denetiminde görev yapar.

İyot yetersizliği hastalıklarının oluşmasında birinci neden toprakta iyotun yetersiz olmasıdır.Hastalıkları ilerleden faktörler; yetersiz ve dengesiz beslenme ,demir ve selenyum yetersizliği ,lahana –turp gibi besinlerde bulunan guartojenler genetik özelliktir.İyot yetersizliğine bağlı:

1-Endemik guart : Hava,su,toprağında yetersiz iyot bulunan bölgelerde endemik guart sık görülmektedir.Bu genişleme ilerlemiş durumlarda gözle görülebilir.

2-Kretinizm : İyot yetersiz olan annelerden doğan çocuklarda görülen bir hastalıktır.

Nöroloji ve Miksödemik ‘’ olmak üzere iki tipi belirlenmiştir. Nörolojik kretinizimin başlıca belitileri ; metal yetersizlik , spastik motor bozuklukları ,kas erimesi ,sağırlık , dilsizlik ,konuşma ,güçlüğü  ve öğrenme bozukluklarıdır. Miksödemik tipte mental ( Zihin ) işlevleri daha iyidir , sağırlık ve dilsizlik yoktur.Tembellik , isteksizlik ,kilo almaya meyil ve öğrenme güçlüğü görülür.

İyodu insan , sudan ve yiyeceklerden sağlamaktadır.En iyi iyot kaynağı yiyecekler deniz ürünleridir. Balıkların yenebilen 100 gramların da 30 mikrogram civarında iyot vardır.bir bölgede iyot yeterli ise normal diyet günlük gereksinimi karşılayabilir.Yiyecekler suda pişirilip pişme suyu atıldığı zaman önemli miktarda iyot kaybolmaktadır.

Bir kimsede basit guart oluştukdan sonra iyotlu tuzun etkisi yoktur.İyotlu tuz , hastalığın oluşmasını ve gelişmesini önlemektedir.Özellikle gebe ve emzikli kadınların iyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından önem taşır.

ATAKÖY RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANESİ  YÖNETİMİ