10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

Güncelleme Tarihi: 08/10/2019

1992 yılından beri her yıl 10 Ekim günü Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kabul edilip kutlanmaktadır. Bu günün amacı, ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda toplumu ve kamuoyunu aydınlatmak ve ruh sağlığının önemini vurgulamaktır. Bu amaçla Dünya Ruh Sağlığı federasyonu her yıl bir konuyu ön plana çıkararak toplumun ve kamuoyunun dikkatini bu konu üzerine çekmeyi amaçlamaktadır. Bu yıl üzerinde durulan konu ise "İntiharın Önlenmesi"dir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde yılda 800.000'den fazla insan intihar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında 3000'den fazla kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. Çalışmalar göstermektedir ki, intihar oranları pek çok ülkede ve özellikle de genç nüfus arasında tırmanma eğilimindedir. 15-29 yaş aralığında intihar, başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Tüm bu veriler konunun önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

İnsanlar çeşitli sorunlara bağlı olan dayanılmaz duygusal acılardan kurtulmak için intihara başvurabilir. İntihar girişiminde bulunan kişi, öylesine bir sıkıntı içerisindedir ki bu durumdan kurtulmasını sağlayacak başka seçenekleri göremez hale gelir. Intihar girişimde bulunan kişi gerçekten ölme arzusunda olabileceği gibi bu davranışında acısını, çaresizliğini ve umutsuzluğunu dile getirmek amacını da gütmüş olabilir. Nedeni ne olursa olsun her girişim önemle ele alınmalı ve dikkatle değerlendirilmelidir. Kimin intihar edeceği, kimin bu riski taşıdığı tahmin edilebilir ancak yine de kesin olarak bilinemez. Şizofreni, ağır depresyon nöbetleri, alkol ve madde bağımlılığı, dürtü kontrol bozukluğu gibi ruhsal bozukluklarda intihar girişiminde bulunma oranları daha yüksektir.

aa52f2cc-5708-4125-94c2-9ba8fd73c708.jpg

Tüm intihar vakaları olmasa bile çoğunluğu önlenebilirdir. Bu nedenle intihar durumu ile ilgili halkın bilinçlenmesi, riskli durumlar açısından duyarlılığın artması, intihar düşüncesi ile hekime başvuran kişiye yerinde ve uygun yaklaşımda bulunmak gibi etkenler intiharların önlenebilmesi açısından oldukça önemlidir. Kişilerin ruhsal hastalıklarının tedavi edilmesi, ruh sağlığı sorunu yaşayan bireylerin sağlık merkezlerine kolayca ulaşabilmesi, ekonomik sorunlar, baskı, şiddet gibi intihar eğilimlerini artırdığı öngörülen toplumsal sorunların etkin şekilde ele alınması intiharı önleme adına oldukça önemlidir.

Intihar girişiminde bulunan ya da bu düşüncesinden bahseden bir kişi elbette ki en kısa zamanda profesyonel sağlık personelince değerlendirilmelidir. Ancak intiharın önlenmesine toplumun her bireyi katkıda bulunabilir. İntihar davranışı evrenseldir ve sınırları bilinmemektedir. Bu yüzden herkesi etkilemektedir. Toplumun bir üyesi olarak, bir çocuk olarak, bir ebeveyn olarak, bir arkadaş olarak veya bir komşu olarak bu konuyla ilgili farkındalık yaratabilir, intihar için uyarı işaretlerine daha duyarlı olabilir ve çevrenizde böyle kişiler varsa onları en yakın sağlık merkezine başvurmaları konusunda destekleyebilir, ikna etmeye çalışabilirsiniz. Çevrenizde ölmek istediğinden, acılarından kurtulmak istediğinden bahseden; kendi içine çekilen, toplumdan uzaklaşan; umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmamasından bahseden; değerli eşyalarını dağıtan, vasiyet hazırlayan; son dönemlerde silah, ilaç vs gibi konular hakkında araştırma yapan; daha öfkeli, daha mutsuz birileri varsa bunlar intihar için bir uyarı işareti olabilir.
                                                                                                                                                                                 IMG_20181010_114053.jpg

Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında, bizler de Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak Psikiyatri Hekimlerimiz, Psikolog, Sosyal Çalışmacı, Hemşire, Yardımcı personelimiz, 70 yatak kapasiteli servislerimiz ve poliklinik hizmetlerimiz ile 13 ilden gelen hastalara hizmet veriyoruz. Hastanemiz bölgenin önemli hastanelerinden birisi olup halkımıza ruh sağlığı konusunda her türlü desteği sağlamayı hedeflemektedir.

Bu vesile ile, intiharı önleme konusunda daha duyarlı ve daha destekleyici bir toplum olmamız temennisiyle 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günümüz kutlu olsun.

Uzm. Dr. Emel UYSAL