​4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
02 Mart 2022

 “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

“Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat günü kansere karşı farkındalık oluşturmak ve bilinç düzeyini artırmak amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

Başhekim Vekilimiz Op.Dr.Şaban UYSAL “4 Şubat Dünya Kanser Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada; Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanında maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır dedi. Dr.UYSAL şöyle devam etti: Ülkemizde erkeklerde en sık görülen Kanserler Akciğer ve Prostat Kanseri iken, kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Hem erkek hem de kadınlarda en sık görülen kanser ise kolon (bağırsak) kanseridir. Çocuklarda ise en sık görülen kanser ise Lösemidir.

Günümezdeki kanserlerin %30-50’si önlenebilir kanserlerdir. Bu ancak kansere zemin hazırlayan risk faktörlerini azaltmak ve erken teşhise göre uygun tedavi yapma ile sağlanabilir. Bir çok kanser (meme, kolon, rahim ağzı, cilt...) erken belirti verebilmektedir. Özellikle meme kanseri için; her kadının ayda bir kez kendi kendini muayenesi ve Mamografi taramaları meme kanserinin erken teşhisinde büyük önem taşımaktadır. Bu durum Trabzon İlimizde de ilçe ilçe yapılan mobil Mamografi taramaları ile sağlanmaktadır. Kolon (kalın bağırsak) kanserlerinde tarama testi olarak çok basit ve hızlı bir yöntem olan “gaitada gizli kan” bakılması önemli bir ipucu olabilmektedir. Ayrıca aile öyküsünde kolon kanseri olanlar ve gaitada gizli kanı pozitif olanlara yapılan Kolonoskopi (Kalın bağırsağa kamera ile bakılması) çok önemli bir tarama ve tanı yöntemidir. Bu nedenle 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Rahim ağzı (serviks) kanserlerinde de 30-65 yar arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA smear testi yapılması hastalığın erken teşhisinde çok önemlidir. Ayrıca risk faktörü olarak bilinen sigara içenlerde Akciğer kanseri yakın ilişkisi sigarayı bırakarak azaltılabilir ve önlenebilir.

Kanser ile ilgili tüm sağlık kuruluşlarında bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılmakla birlikte özellikle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)’nde tarama ve takipler yapılmaktadır. Trabzon ilimizde de KETEM ve SHM’i mevcuttur.

Dr. UYSAL son olarak; Her ne kadar COVİD-19 pandemi sürecini yaşasak da kanserlerin yaşamımızdan kaybolmadığını bilmemiz gerekmektedir.“Erken Teşhis Hayat Kurtarır” ilkesinin bir çok kanserde geçerli olduğunu ve “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nün vatandaşlarımıza bir farkındalık ve bilinçlenme oluşturmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

   ATAKÖY R.S.H  HASTANESİ YÖNETİM